Stemmenhoorders

In een fijne stad voelt iedereen zich welkom. Maar hoe kom je tot zo’n plek? Juist: door béter naar elkaar te luisteren. De vriendelijke, positieve stemmen die uit Stemmenhoorders klinken – verhalen van inwoners van de stad van breed pluimage – nodigen luisteraars uit om hun directe omgeving eens door een andere bril te bekijken. Wanneer je ondertussen door de opening in het object kijkt, zie je de stad daarachter letterlijk met andere ogen en krijg je een nieuw perspectief op het thema waarover de stem vertelt.

 

Opdrachtgever: gemeente ‘s-Hertogenbosch
Jaar: 2023
Locatie: ‘s-Hertogenbosch
Fotografie: Studio Corvers

 

Projectwebsite: stemmenhoorders.nl

 

Iedereen hoort wel eens een stem in zijn hoofd: ‘Moet je dit nou wel doen?’ Soms vertrouw je de stem en geef je er gehoor aan. Een andere keer negeer je de stem. Maar wat nou als we met een positief stemgeluid het keuzegedrag van mensen kunnen beïnvloeden? Met deze gedachte ontwikkelde Studio Corvers een luisterpaal die voorbijgangers op straat aanspreekt.

‘Hé, psst! Kom eens. Houd de lijn vrij! Niet schrikken, ik zal me eerst even voorstellen: ik ben Martijn en ik wil graag dat de lijn vrij blijft. Welke lijn? Ik leg het je even uit.’ Dit is één van de stemmen die klinkt uit Stemmenhoorders. De stem is van Martijn, slechtziend, en in openbare ruimtes afhankelijk van zogenaamde geleidelijnen. Tegels met richels en bollen waardoor mensen die niet goed zien, weten waar ze heen moeten.

Deze lijnen worden lang niet altijd goed vrijgehouden. Waardoor degene die de lijn volgt zo op een fiets, mens of neergekwakte scooter knalt. Niet prettig, en makkelijk te verhelpen. Als je het verhaal van de ander maar kent. Daarom is het zo fijn dat Martijn zijn verhaal niet alleen duidelijk vertelt, maar dat ook nog eens doet op een sympathieke en positieve manier en met een onmiskenbaar Brabants accent. Dit verhaal wíl je horen. Kleine moeite om na zo’n persoonlijk verhaal je fiets de volgende keer op een andere plek te stallen.

Waar komen de verhalen vandaan? Tijdens Onbeperkt(e) Buurten bijeenkomsten besprak Studio Corvers met verschillende buurtbewoners (veelal met een beperking) waar zij tegenaan lopen in de openbare ruimte. Wat kan anders? En wat moet beter? Allerlei zaken kwamen zo naar boven: van obstakels op de geleidelijnen, losliggende stoeptegels, speeltoestellen voor kinderen met een beperking tot aan de wens dat iedereen een beetje gebarentaal kent. Stemmenhoorders staat iedere maand op een andere locatie in Den Bosch met een nieuw verhaal. Studio Corvers ontwikkelt de verhalen per jaar en seizoen, waardoor ze altijd aansluiten op de actualiteit. De praatpaal herinnert inwoners door een positief stemgeluid (nudging) om rekening te houden met een ander.

 

Op www.stemmenhoorders.nl vind je alle voorgaande en toekomstige locaties van Stemmenhoorders. Zie je verbeterpunten? Of kan een bepaalde publieke ruimte toegankelijker zijn? Laat het ons weten via het contactformulier op de website.

Date:
Naar boven
Zit je met een complex vraagstuk binnen jouw organisatie dat je inzichtelijk en bespreekbaar wil maken? We helpen je graag.

 

Poeldonkweg 5, P.005
5216 JX ‘s-Hertogenbosch
Nederland

office@studiocorvers.com

Wouter Corvers | LinkedIn
+31 6 12777824
wouter@studiocorvers.com

Joost Corvers | LinkedIn
+31 6 23416714
joost@studiocorvers.com