Kamerscherm

Inclusiviteit, wat betekent dat nu eigenlijk? Met het project Kamerscherm brengt Studio Corvers dit thema onder de aandacht in museale context. Een nietsvermoedende bezoeker loopt erlangs en ziet van alles. En ook heel veel niet. Een mooie en laagdrempelige manier om – zónder dat je het van tevoren wist – te ervaren wat iemand met een oogaandoening beleeft. 

 

Opdrachtgever: Van Abbemuseum
Expositie: The Space between us
Curatoren: Fabienne Chiang en Shay Raviv
Advies: Accessibility – Steven Dekker, Retinacafé Den Bosch – Dorotee Dalmeijer & Oogvereniging – Ton van Weerdenburg
Jaar: 2023
Locatie: Eindhoven
Fotografie: Almicheal Fraay en Studio Corvers

 

Vlekjes voor je ogen. Turen door een heel smalle tunnel. Of één wazige blur waarachter je hier en daar nog de contouren van een kleurig schilderij ontwaart. Op deze manier vertaalden we vijf oogaandoeningen naar een Kamerscherm. Zo ervoeren bezoekers van het Van Abbemuseum – groot en klein – voor even hoe het is om met een visuele beperking naar kunst en design en naar elkaar te kijken. Studio Corvers koos bewust voor een alledaags object. Zo maken ze het thema en de verschillende beperkingen normaler. Het ontwerp is toegankelijk, waardoor een breder publiek zich kan inleveren en de kloof kleiner wordt.

Museumbezoekers kwamen het scherm spontaan tegen op hun route. Ze keken erdoor, liepen erlangs en eromheen. Het Kamerscherm vormde een open uitnodiging om verder te kijken. Om na te denken over de gevolgen van een visuele beperking en hoe we daar in de toekomst, zowel in een museum als in de buitenwereld, mee omgaan. Zo was het Kamerscherm een laagdrempelige gespreksstarter over inclusiviteit, zónder daar de nadruk op te leggen.

 

Wouter Corvers over het Kamerscherm:

“Wat wij willen bereiken met dit designstuk gaat verder dan enkel de functionaliteit van een kamerscherm; het omvat ook de diepgaande verkenning van menselijke relaties. Ons ontwerp wil niet alleen de fysieke scheiding tussen ruimtes symboliseren, maar ook de verbinding tussen mensen belichten. We stellen vragen over de dynamiek tussen individuen en gemeenschappen, en dagen bezoekers uit om na te denken over hun interacties met anderen in de samenleving, met speciale aandacht voor inclusie.

Door te ontwerpen met inclusie als centraal thema, dagen we mensen uit om bewust te worden van de diversiteit binnen onze samenleving, inclusief de uitdagingen waarmee bijvoorbeeld slechtziende mensen dagelijks worden geconfronteerd. Dit kamerscherm fungeert niet alleen als een functioneel object, maar ook als een middel om empathie en begrip te cultiveren.

We geloven dat een museum een ideale omgeving biedt voor deze reflectie en dialoog. In de rustige en contemplatieve setting van een museum worden bezoekers uitgenodigd om zich te verdiepen in hun relaties met anderen en om na te denken over de impact van hun gedrag op degenen om hen heen. Het museum biedt een ruimte voor introspectie en groei, waar men even kan ontsnappen aan de hectiek van het dagelijks leven en zich kan richten op het versterken van banden met anderen.”

 

Publicaties:
Spraakmakers – Radio 1, 2023

Date:
Naar boven
Zit je met een complex vraagstuk binnen jouw organisatie dat je inzichtelijk en bespreekbaar wil maken? We helpen je graag.

 

Poeldonkweg 5, P.005
5216 JX ‘s-Hertogenbosch
Nederland

office@studiocorvers.com

Wouter Corvers | LinkedIn
+31 6 12777824
wouter@studiocorvers.com

Joost Corvers | LinkedIn
+31 6 23416714
joost@studiocorvers.com