Meerlaer Paviljoen
Als je kijkt door de ogen van een kind, wat zie je dan? Kruip-door, sluip-door routes. Fijne verstopplekken en verschillende spellen aan een wand. Door de eenvoud en een diversiteit aan mogelijkheden is er ruimte om de fantasie en vindingrijkheid van kinderen te prikkelen en te stimuleren. Grote deuren met ramen aan de voorzijde van een lokaal, zodat wanneer de deuren open staan de grens tussen binnen en buiten vervaagt en er in de winter veel daglicht is. Het paviljoen dient als buitenlokaal waar kinderen in de open lucht kunnen leren en ontdekken.
Opdrachtgever: Signum Onderwijs en Kindcentrum Meerlaer
Jaar: 2022
Locatie: Rosmalen
Fotografie: Studio Corvers
In het buitenpaviljoen van kindcentrum Meerlaer spelen kinderen met een beperking samen met kinderen die geen hulpmiddel nodig hebben. Er is plek voor kinderen met een energieoverschot en ruimte voor kinderen die zich liever even terugtrekken. Alles in het paviljoen is erop ingericht dat ieder kind zijn of haar plekje vindt.
Daarnaast prikkelt het ontwerp kinderen om na te denken over het klimaat. Speelgoed wassen ze af met water dat wordt getapt uit de regenton. Speciale ‘hemelwaterafvoertegels’ laten kinderen met regenwater spelen en maken hen bewust dat regenwater normaal direct in de bodem verdwijnt.
In het ontwerp en de bouw waren de kinderen het vertrekpunt. Daarom creëerde Studio Corvers krukjes van verschillende hoogten, en plaatsten we de kapstokknoppen op verschillende hoogtes. Want wie heeft gezegd dat jassen altijd naast elkaar moeten hangen? De blik van een kind hielp om anders naar de mogelijkheden voor het interieurontwerp te kijken.
Het dak van het paviljoen heeft een knik omhoog, als de klep van een pet. Het gebouw opent zich naar de omgeving, zorgt voor aantrekkingskracht, heet de kinderen welkom en biedt bescherming bij felle zon, wind of regen. Het is een inclusief buitenlokaal geworden, precies zoals het kindcentrum voor ogen had. Letterlijk drempelloos en open voor iedereen.
Het gebouw is daarnaast een voorbeeld van duurzaam en circulair bouwen: het is volledig uit hout en tweedehands bouwmaterialen opgetrokken. Verder zijn het gebouw inclusief fundering demontabel. Zo kunnen materialen bij eventuele sloop hergebruikt worden. Voor de verwarming en elektra van het buitenlokaal liggen er zonnepanelen op het hoofdgebouw van het kindcentrum.
Date:
9 januari 2024