Duurzaam Dutch Design

Duurzaamheid is een term die vandaag de dag vaak gebruikt wordt. Maar eigenlijk is duurzaamheid ook iets van de eeuwen die achter ons liggen. We kunnen putten uit eeuwenoude technieken en materialen die minder schadelijk zijn voor mens en milieu. Voor de tentoonstelling Duurzaam Dutch Design nodigde het Nederlands Openluchtmuseum ontwerpers, kunstenaars en studenten verbonden aan hogeschool ArtEZ uit zich door dat gegeven te laten inspireren. Studio Corvers ontwierp de tentoonstelling, met als basis zo’n duurzaam materiaal uit vroegere tijden. Zo is de tentoonstelling ook een kleine ode aan leem.

 

Opdrachtgever: ArtEZ University of the Arts & Nederlands Openluchtmuseum
Partner: Kylien Bergh (grafisch ontwerp)
Exposanten:
Ineke Hans, Noud Sleumer, Michelle Baggerman, Studio met met en Studio Joris de Groot
Jaar: 2024
Locatie: Nederlands Openluchtmuseum, Arnhem
Fotografie: Studio Corvers

 

Leem is in Gelderland, de provincie waar het museum ligt, volop aanwezig. Er zijn meer dan veertig leemkuilen, met name rond bosgebied de Waterberg. Dat is op steenworp afstand van boerderij Midlum, waar de tentoonstelling Duurzaam Dutch Design plaatsvindt. De keuze voor leem als drager van de expositie lag dus letterlijk aan onze voeten. Leem is bovendien als bouwmateriaal zichtbaar in gebouwen die tentoongesteld zijn in het Nederlands Openluchtmuseum: in de vorm van stampleem en als leemstuc.

Ook in de context van de expositie is leem interessant. Het materiaal wint aan populariteit bij ecobouwers en daarnaast heeft leem voordelen voor de bredere bouwsector. In de expositie spelen we daarmee. Het stampleem waarop de werken staan, verdringt de betonnen tegels op de vloer. Dat effect versterkten we door de lemen sokkels precies tussen de voegen op de vloer te plaatsen. Het leem drukt zich zo uit de grond omhoog, de expositie in. Op deze manier zet Studio Corvers leem en beton – de een duurzamer dan de ander – in een interessant contrast tegenover elkaar.

Leem is brandveilig, zorgt voor vochtstabilisatie, temperatuurregulatie, warmteaccumulatie en voor dampdoorlatendheid. Leembouw kost, in tegenstelling tot beton, weinig energie om te verwerken en is voor honderd procent recyclebaar. Doordat het vrij is van schadelijke stoffen draagt het ook nog eens bij aan een gezonder leefklimaat. Met de inrichting van deze expositie doen we een subtiele oproep om leem te herwaarderen als volwaardig bouwmateriaal en inspireren we de bezoeker door voor duurzame materialen en technieken ook uit de geschiedenis te putten.

 

De tentoonstelling is te bezoeken tot en met 29 september 2024.

 

Publicaties:
Duurzaam Dutch Design publicatie – Kylien Bergh, 2024

 

Date:
Naar boven
Zit je met een complex vraagstuk binnen jouw organisatie dat je inzichtelijk en bespreekbaar wil maken? We helpen je graag.

 

Poeldonkweg 5, P.005
5216 JX ‘s-Hertogenbosch
Nederland

office@studiocorvers.com

Wouter Corvers | LinkedIn
+31 6 12777824
wouter@studiocorvers.com

Joost Corvers | LinkedIn
+31 6 23416714
joost@studiocorvers.com