Embassy of Water

Vijf jaar Embassy of Water: welke inzichten levert dat op? Voor Dutch Design Week ontwierp Studio Corvers een overzichtstentoonstelling. Om bezoekers te helpen de ontwerpen en oplossingen te duiden, voegden ze hier een installatie over het Nederlandse watersysteem aan toe.

 

Opdrachtgever: Embassy of Water
Partners: vanderPolloffice
Jaar: 2023
Fotografie: Boudewijn Bollmann & Studio Corvers

 

Een reflectie van water

Waar komt ons water vandaan? Hoe gebruiken we het, en waar gaat het vervolgens naartoe? Wat moet anders, of kan beter? Om de totaalvisie van vijf jaar Embassy of Water te vatten, moet je eerst begrijpen hoe onze waterkringloop werkt en dat water een onmisbare grondstof is die we lenen van de natuur. Daarom ontwierp Studio Corvers ‘een reflectie van water’ – een installatie die de bezoekers op scenografische wijze kennis laat maken met de actuele, Nederlandse kringloop van water.

 

‘‘Ik geloof heel erg in de kracht van taal. Er is een element in deze tentoonstelling die gaat over de kracht van taal door water echt een stem te geven en je te verbeelden dat je zelf het water bent en hoe het dan voor jou zou voelen. Of hoe het water dan zijn weg zou vinden. Juist doordat je het verinnerlijkt, het iets van jezelf maakt, ga je ook op een hele andere manier kijken naar water. Dat vond ik een superkrachtig element in de presentatie.’’ 

Saskia Boelema, Gedeputeerde Water en Bodem, Gezondheid en Brede Welvaart – Provincie Noord-Brabant

 

Bezoekers nemen plaats in een donkere ruimte waar krukjes in een cirkel staan. Een stem vertelt in twaalf stappen hoe wij momenteel met ons water omgaan. Van regenwater tot oppervlaktewater en van kraanwater tot looswater. Twaalf gevulde watercontainers, geplaatst in een cirkel, lichten één voor één lichten op. Centraal staat de natuurlijke waterkringloop, hoe de mens het water hieruit leent en hoe onlogisch onze omgang met water soms is. De installatie roept vragen op en wekt verlangen naar een nieuwe balans in de menselijke waterkringloop. Precies wat nodig is vóór een bezoek aan de tentoonstelling over vijf jaar Embassy of Water.

 

Soundscape en lichtontwerp door Het Huis van Vermeulen. Tekst door Curator Anouk der Poll, samen met alle Embassy of Water partners. Voice-over door Lydia Fraaije.

 

Tentoonstellingsmaterialiteit

Nederlands berkenhout, gekapt op landgoed Coudewater in Rosmalen en op natuurlijke wijze gedroogd en in handelsmaten gezaagd door een lokale zagerij. Dat was de basis voor deze overzichtstentoonstelling. Het gebruik van lokaal materiaal en het werken met lokale partners was een bewuste keuze. De balken met reguliere handelsmaten kregen na deze tentoonstelling een nieuwe bestemming.

Studio Corvers voegde – naast een overzichtelijke routing en presentatie – twee unieke elementen aan de tentoonstelling toe. Er was een uitzichtpunt met aan de linkerkant de bebouwing van Eindhoven en aan de rechterkant de Dommel. Daarmee legden we de link tussen het watervraagstuk – hoe zorgen we dat al die huishoudens ook in de toekomst nog schoon drinkwater hebben? – en het water als bron – rivier de Dommel – aan de andere kant. Het proeven van verschillende soorten water kon in de speciale Waterbar.

 

Publicaties:
Embassy of Water tijdens Dutch Design Week 2023: een terugblik, Provincie Noord-Brabant, 2023

Terugblik DDW 2023, World Design Embassies, 2023

Embassy of Water, Dutch Design Week, 2023

 

Date:
Naar boven
Zit je met een complex vraagstuk binnen jouw organisatie dat je inzichtelijk en bespreekbaar wil maken? We helpen je graag.

 

Poeldonkweg 5, P.005
5216 JX ‘s-Hertogenbosch
Nederland

office@studiocorvers.com

Wouter Corvers | LinkedIn
+31 6 12777824
wouter@studiocorvers.com

Joost Corvers | LinkedIn
+31 6 23416714
joost@studiocorvers.com