Drempelloos

Boodschappen doen, kleding kopen, een nieuwe tas: iedereen winkelt. Maar mensen met een zichtbare of onzichtbare beperking moeten zich vaak aanpassen, omdat de winkelomgeving niet altijd ingericht en ontworpen is voor hen. Kan dat niet anders? Studio Corvers ontwikkelde met behulp van ervaringsdeskundigen een toolkit om winkeliers op weg te helpen naar een beter toegankelijke winkel.

 

Opdrachtgever: Dutch Design Foundation
Partners: Ministerie van VWS, HEMA, MKBNL, INretail & Ieder(in)
Jaar: 2020 – heden
Fotografie: Studio Corvers

 

Een kijkje door de bril van iemand met een oogaandoening. Maar dan nogal letterlijk. Want door één van de brillen uit de toolkit op te zetten, ervaart een winkelmedewerker meteen hoe het is om met een oogaandoening te shoppen. Waar zo iemand dan tegenaan loopt en wat je (direct) kan verbeteren in de winkel.

De brillen zijn hulpmiddelen om winkelbezoek toegankelijker te maken. En zo zijn er nog meer hulpmiddelen en meetinstrumenten. De toolkit Drempelloos bestaat uit verschillende modules, die bijvoorbeeld gaan over de entree van de winkel, of over de presentatie van producten. Een winkelier kan, afhankelijk van zijn winkel, een losse module gebruiken, of verschillende modules. In iedere module zit een hulpmiddel, zoals de brillen of het meetmaatje – een meetlat waarmee je de maximale hellingshoek voor drempels en de minimale gangpadbreedte in een oogopslag ziet. Winkeliers hebben veel aan hun hoofd. Daarom biedt Drempelloos hen in tien minuten tijd op een speelse manier verschillende oplossingen aan.

Een drempelloze winkelervaring gaat ook over omgangsvormen. Bijvoorbeeld: vindt een rolstoelgebruiker het prettig als je diegene ongevraagd over een drempeltje helpt? En vindt iedereen die blind is het prettig om bij de arm genomen te worden? Hoe communiceer je met iemand die doof is? Zo krijgt winkelpersoneel door het spel ‘Goed of Kan Beter’ op een luchtige manier handvatten om beter om te gaan met klanten die een beperking hebben.

 

Publicaties:
Magazine Rijksoverheid, 2020

 

Date:
Naar boven
Zit je met een complex vraagstuk binnen jouw organisatie dat je inzichtelijk en bespreekbaar wil maken? We helpen je graag.

 

Poeldonkweg 5, P.005
5216 JX ‘s-Hertogenbosch
Nederland

office@studiocorvers.com

Wouter Corvers | LinkedIn
+31 6 12777824
wouter@studiocorvers.com

Joost Corvers | LinkedIn
+31 6 23416714
joost@studiocorvers.com