2050: Choose what you use

 

In Nederland zijn we gezegend met schoon drinkwater uit de kraan. Gemiddeld gebruiken we zo’n 120 liter water per dag. Slechts twee liter daarvan drinken we, een groot deel verdwijnt via de wasmachine, douche of toilet in het riool. Op lange termijn wordt drinkwater schaarser. Hoe gaan we dan met dit onmisbare goed om? In opdracht van provincie Noord-Brabant ontwierp en maakte Studio Corvers de installatie ‘2050: Choose what you use’. Een interactieve manier om inzichtelijk te maken of Brabanders openstaan voor alternatieve waterbronnen, zoals regenwater en ‘tweedehandswater’. Waar zouden ze besparen in het huishoudelijk gebruik als het water in 2050 schaarser wordt en voor welke toepassingen willen we sowieso het huidige kraanwater (bronwater) blijven gebruiken?


Opdrachtgever:
Provincie Noord-Brabant
Partners: Embassy of Water, Dutch Design Week
Jaar: 2019
Fotografie: Studio Corvers

 

Kritisch kijken naar de manier waarop we met ons water omgaan.  Dat is een complex én urgent vraagstuk. Het is lastig je nu voor te stellen dat iets er straks misschien niet meer (of in mindere mate) is. Zeker wanneer iets zó vanzelfsprekend is, zoals schoon drinkwater uit de kraan. Daarom koos Studio Corvers voor een installatie waarmee de impact van een tekort aan drinkwater direct bij deelnemers voelbaar werd. Welke keuzes maak je dan? Iedere deelnemer aan de installatie kreeg slechts 120 liter water om te verdelen over een normale dag: de was doen, douchen, eten koken, de wc doorspoelen. Die 120 liter bestond uit 35 liter kraanwater, 35 liter regenwater, 30 ‘tweedehandswater’ (water dat in huis twee keer wordt gebruikt) en 20 liter bespaarwater (hiermee konden deelnemers aangeven waar ze op konden besparen). De vraag aan deelnemers was hun dag met deze liters in te vullen. Douche je dan nog steeds elke dag, en gebruik je daarvoor bijvoorbeeld regenwater? En hoe zit het met tandenpoetsen: doe je dat dan toch liever na het douchen, met kraanwater? Spoel je het toilet nog steeds door met drinkwater? En doe je de was (deels) met regenwater?

‘2050: Choose what you use’ was in 2019 en 2021 te zien in de Embassy of Water, tijdens de Dutch Design Week. Daarnaast is de installatie te boeken door organisaties die graag op een interactieve manier een goed gesprek starten over alternatieve waterbronnen in huis.

 

Date:
Tags:
Naar boven
Zit je met een complex vraagstuk binnen jouw organisatie dat je inzichtelijk en bespreekbaar wil maken? We helpen je graag.

 

Poeldonkweg 5, P.005
5216 JX ‘s-Hertogenbosch
Nederland

office@studiocorvers.com

Wouter Corvers | LinkedIn
+31 6 12777824
wouter@studiocorvers.com

Joost Corvers | LinkedIn
+31 6 23416714
joost@studiocorvers.com