Waterweg

 

Opdrachtgever: Provincie Noord-Brabant, Gemeente Eindhoven
Partners: Hugo Schuitemaker
Jaar: 2018
Locatie: Eindhoven
Fotografie: Hugo Schuitemaker

 

Waterweg is een workshop met pijlen, een putje en vooral de ervaring zelf iets aan je omgeving te kunnen en mogen verbeteren. Met een speciaal waterpassjabloon zetten kinderen snel en uniform pijlen op stoeptegels. Er ontstaat een hoogtelandschap. Onder begeleiding bepalen scholieren hiermee zelf waar de beste plek is voor een drainageput en maken deze ook. De workshop sluit af met een langer lopende meetopdracht om zelf vast te stellen hoe goed de aangelegde put werkt.

Na een uitgebreide reframing van de vraag “hoe krijgen overheden burgers beter betrokken bij klimaatadaptatie?” zijn we in de Eindhovense wijk Geestenberg één van de ontstane frames gaan testen in een prototype. Uitgangspunt was om eerst te onderzoeken waar bewoners zelf goed in zijn, wat ze belangrijk vinden en vooral, wat ze zelf leuk vinden. In de taal en met de vaardigheden van “wat er leeft” in de wijk, stellen we bewoners in de gelegenheid om ons te betrekken bij hoe zij dingen aanpakken.

In Geestenberg zagen wij stoepkrijt. En we zagen openbare ruimte die vlak lijkt maar dat helemaal niet is. Stoepkrijtende kinderen brengen in kaart hoe het straatlandschap met water omgaat en kunnen zonder regen laten zien waar het water niet weg kan. Op deze plek maken we samen de stoep open en installeren we een kleine infiltratieput.

 

Publicaties:

Design Thinking – Extreem weer – Provincie Noord-Brabant

 

Date:
Naar boven
Zit je met een complex vraagstuk binnen jouw organisatie dat je inzichtelijk en bespreekbaar wil maken? We helpen je graag.

 

Poeldonkweg 5, P.005
5216 JX ‘s-Hertogenbosch
Nederland

office@studiocorvers.com

Wouter Corvers | LinkedIn
+31 6 12777824
wouter@studiocorvers.com

Joost Corvers | LinkedIn
+31 6 23416714
joost@studiocorvers.com