Duivendialoog

Duivendialoog is een project van Nikki Gonnissen en Studio Corvers dat de scheiding tussen stad en platteland verkleint. Geïnspireerd door historische duivenhokken, creëert de installatie een ruimte voor dialoog door berichten van diverse Wolden-bewoners te verzamelen, waaronder boeren en natuurbeschermers. Het ontwerp is gebaseerd op de duiventil in Echten, met 48 openingen voor toekomstboodschappen. Bezoekers kunnen hun eigen berichten achterlaten op kleurrijke linten. De installatie benadrukt de waarde van langzame communicatie, in tegenstelling tot de vluchtigheid van sociale media, en moedigt zinvolle gesprekken aan over een duurzame toekomst.

 

Opdrachtgever: Stichting Wiede Wold
Partner: Nikki Gonnissen (thonik)
Curatoren: Jorn Konijn en Lisa Hardon
Jaar: 2024
Locatie: Echten
Fotografie: Maurice Boyer en Studio Corvers

 

Duivendialoog is een project van Nikki Gonnissen, medeoprichter en directeur van de thonik, in samenwerking met Studio Corvers. De installatie richt zich op de sterke scheiding tussen stad en platteland, met als doel een brug te slaan die de vele verschillende perspectieven samenbrengt. Geïnspireerd door duivenpost en de historische duivenhokken die je nog af en toe op het platteland tegenkomt, creëert het ontwerp een veilige ruimte voor het uitwisselen van ideeën en het faciliteren van discussies. Nikki werkte aan het concept en voerde de gesprekken met de boeren en natuurbeschermers. Studio Corvers vertaalde het concept vervolgens naar een ruimtelijk ontwerp.

Het ontwerp van de installatie is gebaseerd op de constructie van de duiventil in het dorp Echten, waarbij de houtverbindingen zorgvuldig zijn bestudeerd en opnieuw geïnterpreteerd. Uit de 48 gaten van het hok, waar de duiven in en uit vliegen, komen evenveel boodschappen voor de toekomst. Deze boodschappen zijn verzameld uit gesprekken met een diverse groep mensen uit de Wolden, waaronder intensieve veehouders, biologisch-dynamische boeren, natuur- en landschapsbeheerders, landeigenaren, bestuurders en zelfs de laatste duivenliefhebber van Drenthe.

In het duivenhok bevinden zich portretten van de boeren en Woldenaars met wie Nikki in gesprek is gegaan, vastgelegd door fotograaf Maurice Boyer.

Bezoekers worden uitgenodigd om hun eigen boodschap voor de toekomst achter te laten door deze op kleurrijke linten te schrijven en aan de installatie te bevestigen. De Duivendialoog wordt zo een tempel waar vele meningen samenkomen.

Duivenpost is een langzaam, maar doelgericht medium. Duiven kunnen met onberispelijke precisie over honderden kilometers naar hun thuisbasis terugkeren, waarbij ze slechts één bericht tegelijk brengen. De huidige sociale polarisatie wordt deels aangewakkerd door de snelheid van sociale media, waar context ontbreekt en informatie niet bewust wordt overwogen. Als gevolg daarvan praten mensen langs elkaar heen en is er geen ruimte voor dialoog. Alleen als we ervoor kiezen om langer de tijd te nemen en actief na te denken en naar elkaar te luisteren, kunnen we tot een zinvol gesprek komen. Wat is er echt nodig om een duurzame toekomst voor komende generaties te bereiken?

 

Publicaties:
Met Duivendialoog in Drents weiland wil cultuurproject Wiede Wold platteland en stad dichter bij elkaar brengen – Volkskrant, 2024

The Pigeon Dialogues – Thonik, 2024

 

Date:
Naar boven
Zit je met een complex vraagstuk binnen jouw organisatie dat je inzichtelijk en bespreekbaar wil maken? We helpen je graag.

 

Poeldonkweg 5, P.005
5216 JX ‘s-Hertogenbosch
Nederland

office@studiocorvers.com

Wouter Corvers | LinkedIn
+31 6 12777824
wouter@studiocorvers.com

Joost Corvers | LinkedIn
+31 6 23416714
joost@studiocorvers.com